
Punktów słodkich brak, są za to kwaśne
2 lutego 2012, 12:55Wiele badań poświęcono oglądaniu przez ludzi witryn internetowych czy książek, jednak kwestia skanowania wzrokiem menu to empiryczna tabula rasa. Restauratorzy zwykli zakładać istnienie tzw. słodkiego punktu tuż nad połową prawej strony karty dań, na który ludzie patrzą ponoć dłużej i częściej. Okazuje się jednak, że klienci pochodzą do menu jak do książki - sekwencyjnie.

Nowojorczyk pobił rekord Guinnessa, jedząc w 18 restauracjach z gwiazdką Michelina w ciągu 24 godzin
17 stycznia 2023, 11:14Eric Finkelstein, 34-letni nowojorczyk, pobił rekord Guinnessa, jedząc w największej liczbie restauracji z gwiazdką Michelina w ciągu jednego dnia. Udało mu się skosztować potraw z 18 takich restauracji. Najpierw jednak poświęcił aż 14 miesięcy na zaplanowanie przedsięwzięcia i jak sam podkreśla, nie chodziło wyłącznie o rezerwacje.
Decyzje zakupowe widać w aktywności mózgu
4 stycznia 2007, 15:41Zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda badał za pomocą rezonansu magnetycznego (MRI) aktywność mózgu osób decydujących się na zakup pożądanego przedmiotu. Podczas oglądania, dajmy na to, pięknej torebki i jej ceny aktywowały się inne obszary mózgu (Neuron).

Klapki z technologią automatycznego parkowania
2 lutego 2018, 12:03W hotelu ProPilot Park Ryokan w Hakone w Japonii można się natknąć na parkujące przy wejściu klapki. Tam czekają na przybycie gości, a gdy ktoś przestaje z nich korzystać, same odjeżdżają na miejsce pod drzwiami.

Włoscy naukowcy obawiają się o los krajowych muzeów historii naturalnej
28 listopada 2014, 07:31Wiele wskazuje na to, że włoskie muzea historii naturalnej znajdują się na krawędzi upadku. Instytucje te zmagają się z postępującą utratą znaczenia naukowego, niedoborem personelu oraz zmniejszającymi się inwestycjami.

Uwięziona przez delfina
29 lipca 2009, 08:35Pewna mieszkanka Nowej Zelandii pływała spokojnie w morzu, kiedy zbliżył się do niej delfin uwielbiający towarzystwo ludzi. Sytuacja wymarzona, zwłaszcza dla miłośników natury, ale mało brakowało, a wszystko skończyłoby się źle dla kobiety, ponieważ rozbawione zwierzę nie chciało jej wypuścić z wody.
W pojedynkę robi to, co inni grupami
13 lutego 2012, 12:09Specjaliści z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zidentyfikowali prion TPrP (od ang. toxic PrP), który jako monomer prowadzi do rozmaitych form obumierania neuronów - apoptozy i autofagii - wiązanych do tej pory z toksycznością agregatów białek prionowych, czyli oligomerów. Oznacza to, że jest co najmniej 10-krotnie bardziej śmiercionośny od nich.

Gratka dla fanów „Upiora w operze” - nocleg w przekształconej w luksusową sypialnię loży honorowej Opéry Garnier
24 lutego 2023, 11:47By uczcić światowy sukces „Upiora w operze”, Narodowa Opera Paryża nawiązała współpracę z platformą Airbnb. Szesnastego lipca para gości będzie mogła przenocować w przekształconej w luksusową sypialnię loży honorowej Opéry Garnier.
Jaka dieta naprawdę działa?
12 stycznia 2007, 15:31Jaka dieta naprawdę działa? Oto co sprawdziło się u 99% spośród 5 tys. osób, które schudły przynajmniej 9 kg. Naukowcy trafili na ich ślad, przeglądając reklamy w gazetach i magazynach (Mayo Clinic Health Letter). Średni spadek wagi w tej grupie wynosił 32,5 kg.

Mikrobiom skórny humbaków
15 lutego 2018, 07:02Nowe badanie rzuciło nieco światła na mikrobiom skóry zdrowych humbaków (długopłetwców oceanicznych).